In verband met faillissement kan er niet worden besteld en zullen eerder bestelde goederen niet geleverd worden. Voor meer informatie kunt u terecht op deze pagina.

Due to bankruptcy it is no longer possible to place new orders and previously ordered goods will not be delivered. For more information, please proceed to this page.


Welke fietstrainer moet je kiezen?

Ben je op zoek naar een fietstrainer om het maximale uit het najaar te halen, maar heb je geen idee welke trainer het beste bij jou past? Onze fietskenners hebben voor jou een aantal punten op een rijtje gezet om de juiste keuze te maken.


Om de zoektocht naar de perfecte fietstrainer te vergemakkelijken beginnen we met het onderverdelen van de type fietstrainers. Fietstrainers maken gebruik van een bepaald type remsysteem wat direct bepaald hoe natuurgetrouw het fietsen op de weg wordt nagebootst. De drie meest gebruikte remsystemen zijn:

 • Magneetrem
 • Vloeistofrem
 • Elektrorem

 • De magneetrem is een eenvoudig remsysteem, welke meer weerstand geeft als je harder fietst. Daarnaast is de rem vaak instelbaar met een stuurschakelaar in verschillende niveaus, waardoor de rem bij een bepaalde snelheid meer of minder weerstand kan leveren. Deze trainers worden vaak gebruikt voor duurtrainingen of om op te warmen voor de start van een wedstrijd, omdat deze geen netstroom nodig heeft. Ideaal voor wanneer je de fietstrainer niet alleen in huis wilt gebruiken. Deze trainers zijn minder geavanceerd en daardoor te vinden in het lagere prijssegment.
 • Fietstrainers met een vloeistofrem hebben het fijne voordeel dat ze erg stil zijn bij gebruik. Ideaal voor mensen die trainen in de avonduren en/of geen storende factor willen zijn voor buren. Doordat het vliegwiel in een vloeistofbad draait en daarmee de remkracht wordt bepaald merkt haast niemand dat je druk bezig bent met conditie opbouwen voor het komende seizoen. Deze fietstrainers werken zonder netstroom en is dus overal te gebruiken. Het nadeel van een vloeistofrem is dat deze niet op weerstand instelbaar is. De weerstand stijgt exponentieel wanner het vliegwiel harder begint te draaien.
 • Trainers met een elektrorem moeten worden aangesloten aan het netstroom en de weerstand wordt bepaald door middel van een magnetisch veld. Hierbij geldt dat hoe sterker de elektrorem, hoe hoger de weerstand, en dus hoe hoger het hellingspercentage kan worden nagebootst. De weerstand kan worden aangepast door programma’s waarmee bepaalde trainingen en zelfs complete koersen kunnen worden verreden. Doordat deze trainers op het netstroom zijn aangesloten kunnen ze vaak ook worden verbonden aan allerlei interactieve programma’s die het trainen nog uitdagender maakt. Deze type trainers zijn te vinden in het midden- tot hoge prijssegment.

Nu we de verschillende remsystemen hebben belicht, is het verstandig om de manier van aandrijving te bespreken. Er zijn fietstrainers die gebruik maken van een weerstand op de achterband en er zijn trainers die door middel van het Direct-Drive principe worden aangedreven.

 • Fietstrainers die gebruik maken van een weerstand op de achterband zorgen ervoor dat de band zeer snel slijt. Het valt aan te raden om bij gebruik van deze trainer een speciale fietstrainerband aan te schaffen om zo jouw conventionele band te sparen. Deze fietstrainerband reduceert de kans op slijtage, oververhitting en slippen van de band om een natuurgetrouwe fietservaring na te bootsen.
 • Het Direct-Drive principe is het meest nauwkeurige systeem om het fietsen op de weg te simuleren. Doordat de trainer in directe verbinding staat met de cassette gaat er geen energie verloren en worden alle veranderingen in weerstand soepel doorgevoerd.

‘Trainen in een virtuele wereld’

Om te voorkomen dat het binnen trainen snel geestdodend zou worden, zijn fietstrainer-fabrikanten aan de slag gegaan om apparaten te koppelen aan verschillende vormen van entertainment. Door trainers uit te rusten met verschillende software wordt deze compatibel met de meeste computer en/of smartphones. Door functionaliteiten als hartslag- en vermogensmeters te bundelen in een trainingsprogramma is er een virtuele trainingswereld ontstaan waar iedereen over de hele wereld zijn/haar prestaties kan meten met anderen. Deze manier van training is zeer populair, en tegenwoordig ook de voornaamste reden waarom mensen besluiten om een fietstrainer aan te schaffen. Er hangt een prijskaartje aan dit soort trainers, maar dit weegt meestal op tegen het plezier ervan. 

Welke trainer past jou?

 • De keuze voor de ideale trainer is dus afhankelijk van jouw wensen zijn. Zoek je een trainer waarmee je virtueel de strijd wilt aangaan met allerlei andere fietsfanaten? Kies dan voor een interactieve trainer.
 • Zoek je een fietstrainer om de hoogste berg mee te beklimmen? Dan is een trainer aan te raden met een krachtige elektrorem.
 • Wil je een simpele trainer voor duurritten of warming-up? Neem dan een trainer met een magneetrem, waarbij je jouw fiets in een paar tellen hebt ingesteld. Een alternatief voor dit soort trainers is de rollenbank. Makkelijk te vervoeren en overal te gebruiken.
 • Op zoek naar een trainer om in de avonduurtje nog wat extra kilometers te maken? Kies dan een trainer die werkt met een vloeistofrem.

Vragen?

Ben je er nog niet helemaal over uit welke fietstrainer je nu moet nemen? Neem dan contact op met ons via de contactpagina. We helpen je graag om de juiste keuze te maken!